Idite na sadržaj

Glavni izbornik:

Aktualnosti vrtić Petrijevci

AKTUALNOSTI

22. 2. 2018.

O prometnim sredstvima
U srijedu, 21.2.2018. godine, u vremenu od 9,00 do 10,30 sati, članovi stručno - razvojne službe ustanove posjetili su i sudjelovali u radu polaznika starije mješovite vrtićke skupine područnog vrtića Maslačak Petrijevci.
Radi se o djeci od 4,5 - 5 godina do polaska  u školu.
Oglednu praktičnu aktivnost pripremila je i vodila kolegica Marta Sudar, odgojiteljica u ovoj skupini, uz koju je aktivnostima nazočila i kolegica Dajana Lacković, odgojiteljica predškolske djece koja također radi u ovoj skupini.
Prije početka središnje praktične aktivnosti za svako dijete pripremljena je verbalna i taktilna dobrodošlica. Ova skupina broji ukupno 19 polaznik, ali zbog određenih pobola danas je bilo prisutno njih 10.
Aktivnost je počela 'Vrtuljkom prometnih znakova' kojom se nastoji poticati i razvijati sposobnost opažanja te pravilnog imenovanja prometnih znakova i prometnih sredstava.
Nakon uvodnog dijela razgovora o prometnim znakovima djeca su se rasporedila po pripremljenim centrima aktivnosti koji su materijalnim poticajima govorili o prometnim sredstvima kao što su:
  • Jedrenjak
  • Auto
  • Avion
  • Čamac
U navedenim likovno - kreativnim i radno - praktičnim centrima poticala se i razvijala dječja mašta i kreativnost te sposobnost korištenja određenih materijala kao npr. papir, karton, štipaljke, ljepila, boje,... glede izrade navedenih prometala.
Za potrebe logičko – matematičke aktivnosti izrađen je model parkirališta  i pripremljeni modeli autića s pripadajućim brojevima koje je trebalo pridružiti brojevima parkirališnih mjesta u garaži.
U  centru istraživanja trebalo j utvrditi na kojima će, od tri ponuđene podloge, autići najdalje otići te izmjeriti postignutu udaljenost.
Podloge su bile izrađene od plastike, spužve i gume.
Zatim su organizirane dvije natjecateljske igre, a radilo se o :
  • utrci papirnatih čamaca i
  • poligonu spretnosti kao svojevrsnoj tjelesnoj aktivnosti koja je za cilj imala utvrditi spretnost djece u vožnji dječjeg bicikla kroz svladavanje pripremljenih prepreka.
Iako malobrojni na današnjoj aktivnosti, polaznici ove skupine pokazali su iznimnu suradnju i želju pokazati što znaju o prometu, kako izrađuju pojedina prometna sredstva od ponuđenih materijala te kako spretno voze dječje bicikle na pripremljenom poligonu.Pripremio:  Zdenko Glasovac, prof.

22. 2. 2018.

Pjesma o semaforu
U utorak, 20.2.2018. godine, članovi stručno - razvojne službe naše ustanove posjetili su i sudjelovali u radu djece mlađe vrtićke skupine područnog vrtića Maslačak Petrijevci.
Oglednu praktičnu aktivnost pripremila je kolegica Zlatica Budetić, odgojiteljica u ovoj skupini.
U aktivnostima je sudjelovalo ukupno 14 djece, a naša posjeta trajala je od 9,00 do 10,30 sati.
U područnom vrtiću Maslačak Petrijevci, od 19.2. do 23.2.2018. godine središnje teme tjednog odgojno – obrazovnog rada s djecom bile su vezane uz promet i kulturu ponašanja u prometu.
Tako su polaznici mlađe mješovite vrtićke skupine, koju čine djeca od 3 do 4,5 godine života, govorili, razgovarali, izrađivali i pjevali o semaforu.
U uvodnom dijelu razgovaralo se o tome što je semafor, ima li takvog uređaja u Petrijevcima, čemu on služi u prometu, kojim bojama svjetlosti se upravlja u prometu, zašto je važno poštivati svjetlosne znakove kao sudionik u prometu.
Kolegica Budetić pokazal je zatim kako se baloni, crveni, žuti i zeleni, mogu napiriti uz pomoć plastičnih boca u  kojima se nalazi voda i sodabikarbona.
Voditeljica aktivnosti potom je donijela model semafora i pokazala kako se mijenjaju svjetla na njemu te kako se treba ponašati kada je upaljeno crveno, žuto, a kako kada je zeleno svjetlo.
Djeca su zatim upoznala, za njih, novu pjesmicu pod nazivom 'Semafor' .
Prvo su upoznali riječi pjesme, ritam njenog izvođenja, a zatim su uz pomoć drvenih štapića nekoliko puta istu otpjevali.
Na tri stola djecu su zatim čekali materijalni poticaji za izradu semafora od papira gdje su djeca vježbala ljepljenje  izrezanih komadića papira, u bojama semafora, na kartonske podloške.
Na kraju ogledne praktične aktivnosti djeca su u hodniku vrtića imala natjecateljsku igru pod nazivom 'Stani na svjetlo'.
Izrađene semafore djeca su izložila u prostoru sobe dnevnog boravka odgojne skupine.
Prometni odgoj i prometna kultura važna su sastavnica našeg ukupnog odgojno - obrazovnog rada s djecom koja za cilj ima poznavanje određenih pravila ponašanja u prometu, primjereno dobi djece, i poštivanja istih prvenstveno radi osobne sigurnosti, a zatim i sigurnosti drugih.


Pripremio:  Zdenko Glasovac, prof.

Povratak na sadržaj | Povratak na glavni izbornik